Az apt-cacher-ng használata

Az apt-cacher-ng egy csomagtároló-proxy, amely segítségével drasztikusan lecsökkenthető a hálózaton lévő számítógépek frissítésekor letöltendő csomagmennyiség. A proxyn keresztül letöltött csomagokat csak egyszer kell letölteni az internetről, és utána a belső hálózat összes számítógépe erről a proxyról fogja frissíteni a rendszert. Ideális megoldás arra az esetre, ha több Linuxos számítógép frissítését kell elvégezni.

Tegyük fel, hogy a helyi hálózat a következő számítógépekből áll:

Csomagok útvonala

Telepítés

Az apt-cacher-ng megtalálható a legtöbb disztribúció tárolójában, így az egyszerűen telepíthető.

sudo apt-get install apt-cacher-ng

Telepítés után az apt-cache-ng automatikusan el fog indulni. A beállítások az /etc/apt-cacher-ng/acng.conf fájlban találhatók. Mivel a proxy minden letöltött csomagot megőriz, érdemes a konfigurációs fájlban olyan meghajtót megadni, ahol bőven van elegendő szabad hely több tíz gigabyte mennyiségű letöltött csomagnak.

Kiszolgáló beállítása

Az /etc/apt-cacher-ng/acng.conf fájl elég jól el van látva magyarázattal, de a fontosabb beállításokat ezért itt is bemutatom.

CacheDir: /home/apt-cacher-ng

Ezzel a beállítással lehet megadni, hogy a proxy hova töltse le a csomagokat. Javasolt olyan meghajtót megadni, amelyen van bőven elegendő szabad hely. Én általában a /home mappát külön partícióra szoktam rakni, és ezen tárolom az adatokat.

LogDir: /var/log/apt-cacher-ng

A naplóállományok helye. Ez jó helyen lesz az alapértelmezett helyen.

Port:3142

Az alapértelmezett port a 3142. Belső hálózaton nem látom értemét ezen módosítani.

ReportPage: acng-report.html

A statisztikákat megjelenítő oldal. Feltéve, hogy a kiszolgáló IP-címe 192.168.0.100 és a port marad alapértelmezetten, akkor ez az oldal a http://192.168.0.100:3142/acng-report.html címen lesz elérhető.

További beállításokért nézd meg a konfigurációs fájlt.

Kliensek beállítása

Azoknál a rendszereknél, amelyek apt csomagkezelő használnak, létre kell hozni egy /etc/apt/apt.conf.d/02proxy beállítófájlt a kedvenc szövegszerkesztőddel:

sudo nano /etc/apt/apt.conf.d/02proxy

Feltéve, hogy a kiszolgáló IP-címe 192.168.0.100 és a port marad alapértelmezett, a fájl a következőt tartalmazza:

Acquire::http { Proxy "http://192.168.0.100:3142"; };

Mentés után frissíteni kell a csomagtárolókat, és onnantól kezdve már nem az internet lesz az elsődleges forrás, hanem a fent beállított proxy.

sudo apt-get update

Ha a csomag nincs a proxy kiszolgálón, akkor az majd letölti, és kiszolgálja az első kliensgépet. A második és a többi kliensgépet ezután már úgy tudja kiszolgálni, hogy nem kell újra letölteni a csomagokat az internetről.

Ez különösen disztribúciófrissítésekkor hasznos, amikor több száz megabyte csomagot kell letölteni lassú internetkapcsolattal. A proxy segítségével ezt csak az első gépnél kell kivárni, a többi gép már a helyi hálózat gigabites sebességével kapja meg a csomagokat.

Az apt-cache-ng nem csak Debian alapú rendszereket támogat, hanem használható többek közt OpenSUSE, Fedora és Arch Linuxnál is.

Meglévő csomagok importálása

Lehetőség van a meglévő, már letöltött csomagok importálására is. Ehhez létre kell hozni egy _import mappát (vagy szimbolikus linket) az /var/cache/apt-cacher-ng/ mappában. Az eddig letöltött csomagok a /var/cache/apt/archives/ mappában vannak, így a legegyszerűbb módszer, ha erre a mappára mutató szimbolikus linket hozunk létre:

sudo ln -s /var/cache/apt/archives/ /var/cache/apt-cacher-ng/_import

Ezután meg kell nyitni az apt-cache-ng adminisztrációs oldalát a http://192.168.0.100:3142/acng-report.html címen, majd az Import gombra kattintva elindul a csomagok importálása.

Csomagok importálása

Hivatkozások

Ez a cikk a Babin Lonston blogbejegyzésének inspirációja alapján készült.