Rendszerindító pendrive készítése

Telepítéskor pendrive-okat használunk, a CD és DVD lemezek már szinte teljesen kihaltak. Majdnem minden Linux disztribúció letölthető ISO formátumban, amelyet ki lehet írni egy pendrive-ra. Ez a cikk azt mutatja be, hogy milyen programokkal lehet elkészíteni a rendszerindító (bootolható) pendrive-ot.

dd

A dd egy egyszerű kis parancssori program, amelyet azért készítettek, hogy egy fájl vagy egy meghajtó tartalmát bitről bitre lemásoljon egy másik fájlba vagy meghajtóra. Az ISO lemezkép valójában egy olyan fájl, amely egy teljes lemezt tartalmaz bitről bitre, fájlrendszerrel együtt. A következő parancsot kell kiadni rendszergazdaként egy ISO fájl pendreve-ra történő írásához (a példában az ISO fájl neve ubuntu-mate-18.04-desktop-i386.iso és a pendrive a /dev/sdb helyre lett csatolva):

sudo dd if=ubuntu-mate-18.04-desktop-i386.iso of=/dev/sdb bs=4096

Vigyázat! Ez a parancssori program nem kérdez, az ENTER billentyű lenyomása után azonnal elkezdi az ISO fájl másolását a /dev/sdb helyre, ezért nagyon figyelni kell arra, hogy a pendrive hova lett csatolva, ellenkező esetben felülírhatsz egy fontos merevlemezt is!

Az if kapcsoló a bemenet, az of kapcsoló a kimenet, a bs pedig a blokkméretet adja meg. Bővebb információk a dd kézikönyvében vagy a dd --help parancs kiadásával olvashatók.

Lemezek

A GNOME asztali környezettel érkezik a Lemezek (angolul Disks) segédprogram, amely szintén képes lemezképeket kiírni egy pendrive-ra. A funkció azért került bele, hogy egy meglévő meghajtóról lehessen biztonsági mentést készíteni lemezképfájlba, illetve vissza lehessen állítani azt hiba esetén. Az alkalmazáson belül éppen ezért Lemezkép visszaállítása lesz a menüpont neve.

A Lemezek alkalmazás menüje
Lemezkép helyreállítása…

Először ki kell választani a bal oldali listából a pendrive-ot, majd a jobb felső sarokban látható menü ikonra kattintva a Lemezkép helyreállítása… menüponttal kezdődhet az írás.

Az ISO-fájl kiválasztása a Lemezek alkalmazásban
Az ISO fájl kiválasztása

A következő ablakon ki kell választani a helyreállítandó lemezképet (vagyis az ISO fájlt), majd meg kell nyomni a Helyreállítás indítása… gombot.

A pendrive-ra írás megerősítése a Lemezek alkalmazásban
Biztos benne?

Egy utolsó figyelmeztetés és ellenőrzési lehetőség, hogy jó meghajtó lett-e kiválasztva, mert a meghajtón lévő összes adat felülíródik a lemezkép visszaállítása során. Ha minden rendben van, akkor a Visszaállítás gombra kell kattintani. Hamarosan el is készül a rendszerindító pendrive.

Indítólemez-készítő

Az Indítólemez-készítő szintén része az Ubuntu disztribúcióknak. Használata nagyjából megegyezik a Lemezekkel, de itt mindössze egyetlen ablak található.

Az Indítólemez-készítő alkalmazás főablaka
Indítólemez-készítő ablaka

Az ISO fájl az ablak felső részén lévő Egyéb… gombra kattintva választható ki. Ez a program arra készült, hogy cserélhető meghajtókra lehessen kiírni a lemezképet, ezért az ablak alsó részén csak a cserélhető lemezek jelennek meg. Ez nagyobb biztonságot ad, hogy ne lehessen véletlenül felülírni a merevlemezt.

A megfelelő cserélhető lemez kiválasztása után az Indítólemez készítése gombra kattintva már indul is a folyamat.

Figyelem! Érdemes a programot rendszergazdaként indítani, mert bizonyos esetekben egy egyszerű felhasználónak nincsenek olyan jogosultságai, amely a lemezkép kiírásához szükséges.

UNetbootin

Ez a program elérhető Linux, Mac és Windows platformokra is. Képes a kiválasztott Linux disztribúciót közvetlenül az internetről is letölteni, de a már letöltött ISO fájl is kiválasztható. Használata a fentiek elolvasása után már nem okozhat problémát.

Ez a program nem része az Ubuntu disztribúcióknak, de a tárolóban megtalálható és telepíthető a következő paranccsal:

sudo apt install unetbootin